Oman Ravintolan Perustaminen

Oman Ravintolan Perustaminen

Joskus työnteko kahdeksasta neljään ei enää houkuttele, ja alat etsiä jotain muuta mielenkiintoista. Kahvilan tai ravintolan avaaminen tuntuu erinomaiselta vaihtoehdolta. Saattaisit haluta esimerkiksi pitää joogakahvilaa, tavata uusia ihmisiä joka päivä ja lukea kirjoja hiljaisena aikana. Tai voisit avata ravintolan, joka myy aitoja ruokiasi, ja aloittaa uusien ruokien valmistamisen tuoreista raaka-aineista joka päivä. Vaikuttaa houkuttelevalta suunnitelmalta, eikö niin? Tietenkin tiedät, että yrityksen johtaminen ei ole niin yksinkertaista. Erityisesti suomalaista ruokabisnestä ajatellen sinun on noudatettava useita sääntöjä ja määräyksiä. Haluat todennäköisesti tehdä siitä mahtavaa heti alusta alkaen. Tässä blogitekstissä käymme kanssasi läpi perusvaiheet ravintolan pyörittämisen aloittamiseen.

Yrittäjäksi rekisteröityminen

Ennen kuin pääset pyörittämään ravintolaasi, sinun on ensin rekisteröitävä yrityksesi, ja rekisteröinnin voi tehdä verkossa. Tätä lomaketta käytetään myös muihin tarkoituksiin, kuten yrityksen arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröintiin, työnantajaksi tai ennakkoperintärekisteriin ilmoittautumiseen. Sivuston sisältö on saatavilla myös englanniksi, mutta rekisteröintilomake on täytettävä suomeksi tai ruotsiksi. Saatat tarvita paikallisen avustajan lomakkeen täyttämiseen. Jos aiot hakea starttirahaa TE-palveluilta, ​​sinun on haettava sitä ennen yrityksen perustamista eli rekisteröintiä. TE-palvelut tarkistavat, onko kyseinen yritys ollut olemassa ennen hakemuksen jättämistä.

Voit pyörittää ravintolaa yksin tai yhdessä. Suomessa on erilaisia ​​liiketoimintamuotoja, joista suosituimpia liiketoimintamuotoja ravintola-alalla ovat toiminimi (Tmi - yksittyinen elinkeinoharjoittaja; helpoin vaihtoehto) ja Oy (osakeyhtiö). Toiminimi on henkilöyhtiö; voit tehdä liiketoimintaa yksin tai yhdessä puolisonsa kanssa. Voit ottaa kaikki voitot yrityksestänne ja samalla olla vastuussa kaikista yrityksen tappioista. Tämän vuoksi toiminimen hallinto- ja toimintakustannukset ovat melko kevyet osakeyhtiöihin verrattuna. Hallitukselle tai tilintarkastuksille ei ole tarvetta. Tätä yritysmuotoa suositellaan usein, mikäli arvioitu liikevaihto on alle 30.000 euroa vuodessa. Yleensä toiminimellä aloittavat avaavat ensin ravintolansa ja sitten vaihtavat liikevaihdon noustessa osakeyhtiöksi. Osakeyhtiön voi perustaa yksi tai useampi henkilö. Ainakin yhdellä perustajista on oltava pysyvä asuinpaikka Suomessa. Osakeyhtiön osalta henkilökohtainen tili ja yritystili on erotettu toisistaan. Osakeyhtiölain 1.7.2019 voimaan tulleen muutoksen myötä osakepääomaa ei enää vaadita. Yrityksesi on maksettava monia erilaisia ​​veroja ja vakuutuksia lain mukaan riippumatta yritysmuodosta, mutta verokohtelu näiden välillä eroaa jonkin verran toisistaan.

Tilojen perustaminen

Tilan muuttamisessa kahvilaksi tai ravintolaksi on noudatettava erityisiä sääntöjä. Yleensä ihmiset hankkivat valmiiksi majoitus- ja ravintolatoimintaan tarkoitetun tilan. Ostosumma sisältää silloin kaikki laitteet sekä brändinimen (jos haluat jatkaa samaa liiketoimintamallia). Vuokrasopimus voidaan siirtää entiseltä ravintolan omistajalta uudelle. Tilojen on oltava riittävän suuret. Ostaessasi ravintolan, muista tarkistaa vuokrasopimus yksityiskohtaisesti käytön tarkoituksesta, rajoituksista, ylläpitomaksuista tai vuokrausehdoista, kuten miten ja milloin vuokraa voidaan korottaa.

Jotkut tilojen vaatimuksista on tarkistettava, kuten:

  • Ruoanvalmistus-, tuotanto- ja varastointitilat
  • Keitto - ja jäähdytyslaitteet ja - välineet
  • Kylmävarastot
  • Vesijohdot ja LVI
  • Myrkyttömät, helposti puhdistettavat ja sileät pintamateriaalit
  • Asiakasalue
  • WC-tilat asiakkaille ja henkilöstölle
  • Henkilökunnan pukuhuoneet
  • Tupakointialueet
  • Jätteiden varastointitilat
  • Siivousvälineiden säilytys- ja kunnossapitotilat
  • Tilat astioiden puhdistamiseen ja varastointiin
  • Lattiaviemärit tiloissa, joiden puhdistus vaatii pesun
  • Muut tarvittavat säilytystilat, kuten mahdollisten rullakoiden ja lihalaatikoiden säilytystilat, jos niitä varastoidaan ravintolan tiloissa

Toiset ovat täysimittaisia ravintoloita, kun taas toiset voivat olla vain kevyemmin toimivia kahviloita joissa tarjoiltavia ruokia ei paisteta lainkaan tiloissa. Tilan valmiudet vaikuttavat siihen, millaisia ruokia voit tarjoilla.

Lupa-asiat

Nyt päästään varsinaisesti siihen ravintolan perustamiseen liittyvään paperisotavaiheeseen.

1. Ruokatiloja koskeva ilmoitus

Kun perustat ravintolaa pääkaupunkiseudulle, sinun on ilmoittauduttava ympäristökeskukselle tarkastusta varten, ennen kuin ravintola avataan. Ravintola tai kahvila tarkastetaan riskiarvioinnin perusteella 1-3 kuukauden kuluessa sen avaamisesta. Sen jälkeen ruokavalvontaviranomaiset tarkastavat säännöllisesti varmistaaksesi, että ravintolasi toimii Oiva-raportin elintarviketurvallisuusohjeiden mukaisesti.​

2. Anniskeluluvat (tarvittaessa)

Alkoholijuomien myynti vaatii erilliset luvat, joita sääntelee Valvira. Tämän lisenssin saamiseksi tilojen on mukautettava tietyt vaatimukset, kuten tarjoilutilat, riittävää valvontaa ja pätevä henkilöstö. Vastuuhenkilöillä on oltava anniskelupassi alkoholin myynnin hoitamiseksi. Anniskeluluvat eivät siirry eteenpäin, kun yritys myydään, vaan uuden ravintoloitsijan on haettava omat luvat.

3. Musiikkilisenssit

Jos haluat soittaa musiikkia ravintolassasi, sinun on hankittava siihen lisenssi. Musiikkilupa vaaditaan musiikin toistamiseen kaikista julkisista lähteistä, kuten radiosta, televisiosta, levyiltä tai live-esityksestä. Teosto ja Gramex ovat kaksi edustajaa Suomessa musiikkilisenssien jakelussa. Ne toimivat kattojärjestöinä yhdessä muusikoiden, laulajien ja tuottajien kanssa myymällä lisenssejä ja keräävät rojalteja sekä nauhoitetulle että elävälle musiikille.

4. Henkilöstöasiat

Ravintolassa tai kahvilassa työskentelevien on ymmärrettävä erityiset säännöt ja määräykset. Hygieniapassi on pakollinen kaikille ruuan kanssa työskenteleville työntekijöille. Anniskelupassi on tarpeen niille, jotka tarjoilevat alkoholijuomia. Lisäksi työsopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä sinun on noudatettava palvelu- tai majoitus- ja ravintola-alan yleistä sitovaa työehtosopimusta. Tunnetuimmat ammattiyhdistyksliikkeet ovat PAM, Mara.

Päätelmät

Tässä vaiheessa sinulla alkaa olla tarkempi näkemys siitä, mitä kaikkea on tehtävä ravintolan perustamiseksi. Vaikuttaako se monimutkaiselta tai työläältä? Kyllä, se näyttää juuri siltä. Unelmien toteuttaminen ei ole aina helppoa, eikö niin? Jos ravintolan avaaminen on sinulle kuitenkin tärkeää, olemme melko varmoja siitä, että olet tarpeeksi inspiroitunut, eikä mikään voi estää sinua, eihän vaan?

Share on facebook Share Share on twitter Tweet it